Nieuws

jun 13, 2013

Veel mensen niet bewust van slaapapneu

Veel meer mensen hebben last van een structurele slaapstoornis dan tot nu toe werd aangenomen. Uit onderzoek onder 4000 werknemers van Philips bleek dat 6,4 procent van hen last heeft van slaapapneu.

Vier op de vijf zijn zich zelfs helemaal niet bewust van de aandoening, waarbij tijdens de slaap de adem stokt.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Twente, de ApneuVereniging, Medisch Spectrum Twente en Philips.

''De cijfers zijn veelzeggend. Philips heeft een laag ziekteverzuim en dus een gezonde populatie'', zei Piet-Hein van Mechelen van de ApneuVereniging maandag.

Toch lag ook onder hen het aantal mensen met de aandoening een stuk hoger dan verwacht.

Chagrijnig

De aandoening kan nare gevolgen hebben. Zo raken patiënten vermoeid, waardoor ze chagrijnig of zelfs depressief worden. Ook is de kans groter op een hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten.

''Slaapapneu is prima te behandelen, maar het is een sluipmoordenaar. Het nare is dat het onomkeerbare gevolgen kan hebben, zoals een hartinfarct'', concludeert Van Mechelen. ''Pas achteraf hebben mensen door dat hun klachten veroorzaakt werden door slaapapneu en niet door iets anders''

Adem

Volgens Van Mechelen hebben mensen vaak niet door dat hun klachten veroorzaakt worden door slaapapneu, waarbij de adem soms meer dan 30 keer per uur stokt. ''Luister naar je partner'', luidde het advies van Van Mechelen.

Die kan namelijk horen dat de adem stilvalt tijdens de nachtrust.

mei 29, 2013

Tieners met slaapgebrek vaker hartproblemen

BAARN - Tieners die te weinig slapen, ontwikkelen mogelijk vaker hartziekten als ze ouder zijn. Dat blijkt uit onderzoek van een kinderziekenhuis in Canada.

De onderzoekers vroegen 4100 tieners naar hun slaapkwaliteit. Ze waren allemaal gezond. De jongeren die het slechtst sliepen, bleken wel tekenen te vertonen die duiden op toekomstige hartproblemen.

Slecht slapen betekende in dit onderzoek bijvoorbeeld problemen hebben met in slaap vallen of doorslapen, 's nachts wakker zijn en nachtmerries hebben. Bijna de helft van de tieners die hiervan last had, was te zwaar of had een te hoge bloeddruk of te hoog cholesterolgehalte. Van de uitgeruste jongeren had maar 39 procent daar last van.

Minder bewegen

Hoewel deze resultaten niet bewijzen dat het slaapgebrek de oorzaak is van hartproblemen, is wel bekend dat slechte slapers minder bewegen en vaak slechtere eetgewoonten hebben dan uitgeslapen leeftijdgenoten. Dat gold ook voor de tieners in deze studie.

"Als mensen denken aan risicofactoren voor hart- en vaatziekten, denken ze meestal niet aan slaapgebrek. Dit onderzoek laat zien dat slaap ook iets is waar mensen bij stil moeten staan", zegt onderzoeker Brian C. McCrindle.

De resultaten zijn gepubliceerd in het Canadian Medical Association Journal.

mei 4, 2013

Bijslapen in het weekend ongezond

GRONINGEN - Bijslapen in het weekend is op lange termijn niet gezond. Een chronisch verstoorde slaap is een risicofactor voor de ontwikkeling van overgewicht en ziekten als type 2 diabetes.

Dat blijkt uit onderzoek van Paulien Barf van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG).

Barf heeft onderzocht wat het effect is van chronisch slaaptekort op de metabole regulatie in ratten. Daarmee wist ze aan te tonen dat verstoorde slaap leidt tot een verhoging van bloedglucosewaarden.

Ze concludeert hieruit dat de ratten glucose-intolerant zijn geworden. Glucose-intolerantie wordt gezien als de eerste stap in de ontwikkeling van type 2 diabetes.

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat slaaptekort bij ratten juist leidt tot het verlies van lichaamsgewicht. Barf ontdekte dat dit wordt veroorzaakt door een verhoging van de energieuitgave tijdens slaaptekort. Maar als de periodes van slaaptekort worden afgewisseld met periodes van rust komen de ratten aan in gewicht.

Herstelslaap

Deze afwisseling van slaaptekort en herstelslaap is iets wat in het dagelijkse leven van mensen vaak voorkomt: slaaptekort gedurende de week en bijslapen in het weekend. 

Eerdere studies hebben laten zien dat herstelslaap van belang is voor allerlei fysiologische processen, maar Barf maakt nu duidelijk dat zo'n continue afwisseling voor een lange periode schadelijk kan zijn voor de energiehuishouding en daardoor een risicofactor kan zijn voor de ontwikkeling van metabole ziekten.

apr 9, 2013

Verstoord dag-nachtritme veroorzaakt depressief gedrag

AMSTERDAM - Muizen op vreemde tijdstippen blootstellen aan licht zorgt dat ze depressief gedrag gaan vertonen, minder snel leren en een slechter geheugen krijgen.

De problemen ontstaan onafhankelijk van slaapgebrek of een ontregelde biologische klok.Dat schrijven onderzoekers van de Johns Hopkins Universiteit in Amerika vandaag inNature.Het is bekend dat mensen slechter functioneren als ze op ongebruikelijke tijdstippen worden blootgesteld aan licht, bijvoorbeeld tijdens ploegendiensten. Het licht ontregelt de biologische klok, het mechanisme dat zorgt dat mensen overdag alert zijn en 's avonds slaperig worden.

Muizen

Een ontregelde biologische klok leidt tot slaapgebrek. Samen zorgt dit dat mensen gevoeliger worden voor depressie, moeilijker leren en een slechter geheugen krijgen.Nu blijkt uit onderzoek bij muizen dat licht ook zorgt dat deze gedragsproblemen ontstaan onafhankelijk van slaapgebrek of de biologische klok.Het licht stimuleert een bepaald type lichtgevoelige zenuwcellen in de ogen van muizen. Die zenuwcellen staan in directe verbinding met hersengebieden die gedrag, leren en geheugen beïnvloeden.

Geen slaapgebrek

De onderzoekers hielden muizen in kooien waar het telkens 3,5 uur licht en dan weer 3,5 uur donker was. De muizen kregen met dit nieuwe lichtregime dezelfde hoeveelheid en soort slaap per 24 uur als muizen met een gewone dag en nacht. Ze hadden dus geen slaapgebrek. Ook bleek hun biologische klok net zo te werken als normaal.Toch gingen de muizen slechter functioneren. Ze vertoonden meer depressief gedrag. Ze bewogen bijvoorbeeld minder en toonden minder interesse in suikersnacks. Ook deden ze het slechter bij tests voor geheugen en leervermogen. Genetisch aangepaste muizen zonder de genoemde lichtgevoelige zenuwcellen hadden totaal geen last van het veranderde lichtregime en gedroegen zich normaal.

IPad

De onderzoekers denken dat het bij mensen misschien ook zo werkt. Elke avond felle lampen, computer en iPad gebruiken zou al genoeg kunnen zijn om de lichtgevoelige zenuwcellen te prikkelen, suggereren ze.

apr 2, 2013

Kort en slecht slapen vormt risico voor het hart

Mensen die kort en slecht slapen hebben een flink grotere kans op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Universiteit en het RIVM.

De resultaten werden woensdag bekendgemaakt.

Mensen die korter dan 6 uur slapen hebben gemiddeld al 15 procent meer kans op hart- en vaataandoeningen dan mensen die minstens 7 tot 8 uur slapen.

Maar ook de kwaliteit van de slaap is belangrijk, zo stellen de onderzoekers. Korte slapers die uitgerust opstaan lopen hetzelfde risico op een hartinfarct of beroerte als de langere slapers. Maar korte slapers die ook nog eens slecht slapen hebben 65 procent meer kans een hart- en vaatziekte te ontwikkelen dan mensen die 7 tot 8 uur goed slapen.